Finn den rette bekledningen

Når vi er ute i friluft kan det være vanskelig å finne rette bekledningen. Hvilke klesplagg man velger kommer an på hvilke aktiviteter man skal gjøre.

Overkropp og underkropp

Prinsippet om lagvis kledning gir mange valg og gode muligheter til å finne den beste kledningen mot vær og vind. På denne måten kan man enkelt tilpasse seg skiftende vær.

Vi liker å dele opp lagene i tre deler: undertøy, ett mellomlag og ett ytterlag.

  1. Undertøyet er det tynneste laget og er det vi har nærmeste kroppen. Undertøyet skal dessuten varme også når det er fuktig. Derfor er det lurt å velge undertøy som består av ull, siden dette har gode varmeegenskaper også når det er fuktig. Plagg som inneholder ull fungerer dessuten godt i alle årstider. Hvor mye ull undertøyet skal bestå av kan variere og en velger ofte apå bakgrunn av hvilke aktivteter man skal gjøre og når på året man skal ut.
  2. Mellomlaget er det tykkeste laget. Det er mellomplagget som skal varme kroppen, og gi komfort. Tradisjonelt har en valgt plagg bestående av ull eller fleece, men bomull og andre syntetiske materialer er også fint. På overkroppen kan mellomlaget gjerne være vindtett, mens dette ikke er nødvendig på underkroppen. Siden mellomplagget ofte er store og tykke, kan det være lurt å også vurdere vekt mot varmekapasitet i plagget en velger.
  3. Ytterlaget, eller skallbekladning som det også blir kalt, skal beskytte deg mot elementene. På grunn av dette blir det ofte stilt store krav til ytterplagget, og det perfekte ytterplaget finnes nok ikke. Derfor er det ofte nødvendig å ha flere sett ytterplagg med forskjellige egenskaper. En kan velge plagg bestående av for eksemple bomull, PU, mikrofiber, vadmel etc. Dersom man likevel bare vil ha ett sett ytterplagg kan jakke og bukse i trelags Gore-Tex være å anbefale.

Hodet og føtter

Videre er det også viktig å tenke på hva man har på hodet og føttene. Spesielt vinterstid kan feil valg av hodeplagg og sokker gjøre opplevelsen ute uforglemmelig, på en negativ måte. Med andre ord, må en være bevisst hva man har på hodet og føttene. Som på kroppen ellers er det også her viktig å velge ut fra hvilken aktivitet man skal bedrive.

På sommeren er det stort sett ikke så viktig hva slags hodeplagg man bruker. På vinteren derimot, er det ofte lurt å bruke hodeplagg som dekker ørene godt. Dette er for å unngå varmetap og betenelse i ørene. Dersom det er fare for mye vind kan det være lurt å bruke et vindtett alternativ. Også på hodet kan man velge hvilke materialer lua skal bestå av ut fra hvilken aktivtet en skal gjøre.

På føttene er det må man ha et par sokker som sitter godt på foten, slik at det ikke blir friksjon som kan skape irritasjon og skader på føttene. Sokkene kan også bestå av forskjellige materialer som ull, bomull og syntetiske materialer som neopren. Generelt anbefales det å bruke sokker som har en bestandel av ull. Bomull anbefales ikke til turbruk, siden de har en tendens til å skape gnagsår.

Ute i aktivitet

Uansett hvilke plagg som er riktig for deg, er det viktig å regulere klesbruken. En vil unngå unødvendig høy varmeproduksjon, svetting og væsketap. På den andre siden, vil en heller ikke være kald, slik at kroppen bruker mye energi på å varme seg opp. Dette gjør at kroppen bruker energi på en urasjonell måte. Bruk gjerne de luftemulighetene plaggene har innebygget. Det er heller ikke feil å ta av lua, hanskene og brette opp både armer og bein dersom det blir for varmt i perioder. På sommeren kan man til og med gå i bar overkropp og kortbukser dersom været tillater det.

Hvilke plagg en skal bruke, hvor mange lag og hvordan man skal regulere klesbruken kommer med erfaring. Det viktigste er at en kommer seg ut i naturen!

Besøk oss og vi hjelper deg gjerne med valg av bekledning etter dine behov!

Handlekurv
Skroll til toppen